Thai green papaya salad

green

 

Green papaya salát je jeden z nejběžnějších a také nejoblíbenějších salátů v Thajsku, který seženete na každé tržnici, v pouličních stáncích i malých pojízdných „restauracích“. Jeho základní surovinou je zelená papája, která je několikanásobně větší než ta, kterou známe z pultů českých supermarketů. Její chuť je v celku mdlá (něco mezi kedlubnou a okurkou), ale její cena se s přehledem vyrovná ceně hovězího masa. Posuďte sami cena 220 Kč/kg je při nejmenším vyšší než bychom čekali a to nemluvím o špatné dostupnosti (Makro, Sapa, specializované prodejny). Jelikož ostatní suroviny jsou již běžně dostupné, tak pokud chcete potěšit své nejbližší, výborným a zdravým salátem, tak se nabízí zahrát si na Babicu a říct si, když nemáme zelenou papáju, hodíme tam okurku (popřípadě kedlubnu)

Ingredience a příprava (cca 3-4 porce)

Omáčka Nuoc Cham

  • česnek: 1 stroužek
  • cherry rajčátka: 4 ks
  • palmový cukr: 50 g (popřípadě hnědý cukr: 20 g)
  • kokosové mléko: 3 lžíce
  • rybí omáčka: 2 lžíce
  • chilli papričky: 2 ks (popřípadě dle chuti)

Příprava omáčky

  1. vše pěkně rozmixujte
  2. dejte do lednice

 

Salát

  • zelená papája (popřípadě okurka / kedlubna): cca 0,5 kg
  • zelené mango (neuzrálé tvrdé mango): 2 ks
  • fazolové klíčky: 2 lžíce
  • fazolové lusky (dlouhé): 5 ks
  • limetkový list nakrájený na proužky (popřípadě limetková kůra z 1/2 limetky)
  • máta: 10 listů
  • rozdrcené (popřípadě i orestované) kešu oříšky: 2 lžíce
  • smažená cibulka (dobrou mají v Ikea J): 4 lžíce
  • koriandr (dle chuti, ale čím více tím lépe)
  • sušená rajčata (mohou být i cherry a více ks): 4 ks

 

Příprava salátu

  1. Nakrájejte okurku zbavenou jádřince a mango na tenké proužky (tzv. julienne). Je to sice pracnější, ale výsledek stojí za to. Okurka ani mango nesmí pustit žádnou šťávu. Popřípadě jí odstraňte.
  2. Smíchejte s fazolovými klíčky, hrubě nakrájenou mátou, nadrobno nakrájeným limetkovým listrem a blanšírovanými fazolovými lusky (na pár vteřin ponořenými do vroucí vody a následně ochlazené studenou vodou – zachovají si barvu struktury i vitamíny) nakrájenými na 2-3 cm kousky.
  3. Následně servírujte směs na talíře, zalijte omáčkou (popřípadě jí můžete servírovat vedle salátu), posypte kešu oříšky, smaženou cibulkou, nakrájenými sušenými rajčaty a čerstvým koriandrem.

Vložte odpověď

Použít můžete následující HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>