Koriandr

56478 koriandr

Koriandr připomíná svou chutí směs šalvěje a pomerančové kůry. Dobře vyzrálé plody jsou aromatické a mají nasládlou chuť. Přidávají se k zelí a luštěninám. Díky svému aroma je využíván v gruzínské nebo latinskoamerické kuchyni. Lístky koriandru se pak nejvíce používají v thajské, indické ale hlavně v mexické kuchyni. Tam se přidávají do ostrých i jemných omáček i dresingů.

V mexických kuchařkách můžeme nať koriandru najít pod názvem cilantro. V mletém stavu se může přidat do perníků a jiného pečiva. Výborně se hodí k rybám, pečenému jehněčímu nebo hovězímu a zvěřině. Využívá se k uzení a dušení (při výrobě uzenin), ale také k nakládání hub, červené řepy nebo okurek. Významnou roli hraje koriandr i v likérnictví.

Ve středověku byl koriandr považován za afrodiziakum. Jedno až dvě rozdrcená zrna zlepší chuť kávy.

Jeden komentář pro Koriandr

Vložte odpověď

Použít můžete následující HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>