Thajské červené curry

IMG_2331

Thajsko a curry jde k sobě asi jako Česko a svíčková. Na rozdíl od naší svíčkové má curry hned několik podob a to červenou, žlutou a zelenou (není ani tak moc zelené, ale za to by mělo být nejpálivější). Základem je curry pasta, kterou si můžete vyrobit doma, ale chce to poměrně dost surovin, které seženete snad jen v Sapě nebo ve specializovaných prodejnách (galangal, citronová tráva, limetkové listy, thajská bazalka atd.). Nicméně sehnat již udělanou a dobrou červenou kari pastu není nic zase tak složitého. Osobně používám Cock Kari pastu z Makra a mohu jí jen doporučit. A co dát dále do curry? Dejte tam co Vám chutná. Dá se použít, lilek (měl by být předsmažený, aby nebyl hořký), cuketa, houby, fazolky, bambus, hrášek, paprika. Je to prostě na Vás. V uvedeném receptu Vás seznámím s tím jak chutná nám.

Ingredience a příprava (cca 3-4 porce)

  • máslo: 2 lžíce (pro zjemnění chuti)
  • zázvor: cca 1 cm kořene
  • česnek: 2 stroužky
  • červená kari pasta: 2-3 lžíce (dle pálivosti pasty a Vaší chuti)
  • palmový cukr: 100 g (popřípadě třtinový cukr: 50 g)
  • kokosové mléko: 500 ml
  • ústřicová omáčka: 6 lžic
  • sojová omáčka: 2 lžíce
  • thajská bazalka: 5 listů a něco málo na ozdobu (popřípadě si vystačíme s normální bazalkou)
  • máta: pár lístků na ozdobu
  • koriandr: pár lístků na ozdobu
  • kafírový list (popřípadě lze nahradit pár kapkami limetové šťávy)
  • maso: 300 – 400 g (dle chuti můžete použít krevety, hovězí, kuřecí nebo kombinaci)
  • houby shitaké: 6 ks (sušené nejdříve namočte, popřípadě můžete použít jiný druh hub, nebo je také vůbec nepoužít, pokud nejste na houby)
  • červená paprika: 1 ks
  • fazolové lusky: 4 ks (dle chuti)
  • jasmínová rýže: 500 g
  • sezamový olej: 2 lžíce

Příprava rýže:

  1. rýži propláchněte a dejte vařit do rýžovaru společně s kafírovým listem
  2. po uvaření vyndejte list, rýži zakápněte sezamovým olejem a promíchejte. Než se rýže uvaří, stačíte si připravit červené curry.

Příprava curry

  1. na hlubší pánvi rozehřejte máslo (nepřepalte!), dejte najemno nasekaný zázvor, česnek, curry pastu a nechte uvolnit jednotlivé vůně (cca. 2 minuty)
  2. přidejte kokosové mléko, cukr, ústřičnou a sojovou omáčku a nechte vařit cca. 10 minut, aby se chutě spojili. Následně přidejte nasekanou bazalku (popřípadě můžete i kafírový list)
  3. Vyloupané, očištěné krevety, kuře a houby přidejte do pánve a nechte dále vařit (stačí cca. 7 minut).
  4. Postupně přidávejte zeleninu, tak aby byla na skus. Námi použitá paprika a fazolové lusky stačí povařit cca. 2-3 min. Před servírováním nezapomeňte vyndat kafírový list.

Servírování: dejte do hlubší misky ochucenou rýži, připravená červené curry a posypte bylinkami.

Jeden komentář pro Thajské červené curry

Vložte odpověď

Použít můžete následující HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>